AAIPROJEKT IN ST ELIZABETH

 

 
Met een leuke groep mensen met hun honden zijn we al bijna 12,5 jaar bezig om iedere week op maandagmorgen een bezoek te brengen aan de  afdeling Lauwegaard van St. Elisabeth. Op deze afdeling zitten bewoners die in meer of mindere mate dementeren.
De aanspreekbaarheid van de bewoners is dan ook iedere keer erg verschillend.
Zelf ga ik altijd met Nora, mijn Heidewachtel , die inmiddels al bijna 8 jaar is en al die tijd er mee naar toe gaat!
s’ Morgens voor we gaan heeft ze het al door, ze drentelt achter mij aan en gaat kwispelend de auto in en mee!
Dit samen met Tommy de Boerenfox van mijn zus Doortje, want we gaan altijd met een duo.
In de huiskamers is het altijd heel gezellig, we komen daar met koffietijd en de bewoners vinden het leuk als wij ook aanschuiven. De gesprekjes komen dan vanzelf op gang.
Onze honden weten het precies in de huiskamers mogen ze los lopen zoals het ook in de  thuis situatie is, ze snuffelen wat en kijken de bewoners vragend aan het contact gaat dan vanzelf.
En de kleine hondjes gaan bij enkele bewoners op de schoot en worden helemaal vertroeteld.
Na het bezoek aan de huiskamers gaan we naar de “grote “ huiskamers  waar  de sfeer geheel anders is. Ook daar zijn we van harte welkom en is het een goede afleiding voor de bewoners.
We proberen daar contact te maken door met onze honden bij de mensen gaan te zitten en een praatje te maken over dieren of over de honden die ze zelf gehad hebben.
Ook al liggen sommigen op bed, zelfs dan kun je nog contact maken en zie je ze even hun gedachten verzetten, ook zij zien de honden en soms willen ze nog wel eens aaien..
Nora en ik hebben samen met een bewoner al vaak over de gang gewandeld. De mevrouw in dit geval neemt de riem over en gaat wandelen. Ze kan zelf niet veel meer vertellen, maar je ziet haar genieten. Ook een andere mevrouw vertelt iedere keer haar verhaal hoe graag ze haar eigen hondje daar zou willen hebben, maar dat het toch echt niet gaat! Ze houd de hondjes goed in de gaten, dat ze niet weglopen en geeft ze  “koekjes”  en blijft steeds praten en aaien met de hondjes.
Een keer is mij ook echt bijgebleven, met een Meneer in de rolstoel die moeilijk contact maakt en ook weleens kon mopperen. Nora kreeg weer contact, hij aaide haar en aaide nog eens en hij begon te  stralen van oor tot oor en te lachen!
Wat volgens de verpleging echt bijzonder was. Enkele dagen later is hij overleden.
Natuurlijk is niet iedereen hondenliefhebber, dat moeten we respecteren, we gaan daar dan op een andere manier mee om en dringen niet aan.
Kortom het is zeer dankbaar vrijwilligerswerk.
In november van dit jaar vieren we ons 12,5 jaar bestaan met extra activiteiten voor de bewoners op Lauwegaard.
Wat zou het extra feestelijk zijn als er enkele nieuwe leden van de hondenclub bij ons aan zouden sluiten!! 
Lijkt het je wat, neem dan contact op met Adrie Gardien tel. 502107
Een groet van Marian van Leeuwen en een poot van Nora!!
 
Hieronder foto's van de vrijwilligersgroep. De groep zoekt nog nieuwe mensen en honden erbij. U hoeft niet perse lid te zijn van de Hondenclub. Zoals in hierboven vermeld gaan ze elke maandagmorgen om tourbeurt naar St. Elizabeth. Heeft u interesse en tijd om met uw hond mee te gaan neem dan zeker contact op met Adrie. Je kunt bellen maar ook mailen kantinebeheer@hdvdevijffthienhont.com   
 
Hoofdpagina.