Apporteersport.

 

 
 
 
    
  
 
 
De tekst is van de apporteersport van 2009. Geschreven door Audrey van den Boom. Dan kunt u vast lezen wat dit inhoud.
 
 
 

Apporteersport

Het is alweer zover, de cursus apporteersport is weer afgelopen. Op woensdag 1 april (nee echt geen grapje) zijn we begonnen met een groep van 10 mensen. Tijdens de eerste les bleek dat 1 hond echt niet wilde apporteren dus die moet nog even goed oefenen en dan mag hij volgend jaar meedoen met zijn baasje. De overige 9 waren erg enthousiast en de opkomst tijdens de lessen was dan ook prima. De groep bestond voor een deel uit mensen die al jaren meedoen en een de rest was er voor het eerst. In het begin is het dan even aan elkaar wennen, vooral als de oudgedienden elkaar weer zien dan is het net een kippenhok op het veld. Maar na een aantal lessen was iedereen aan elkaar gewend, helpt iedereen elkaar en komen alle tips en trucs los. Dan blijkt ook weer dat het goed is dat we verjonging in de groep hebben gekregen want de oudjes (ik heb het dan natuurlijk over de honden) zien het allemaal wat bezadigd aan. Zij kiezen liever de oefeningen die ze erg leuk vinden om te vlammen. Bij de oefeningen waar ze wat minder zin in hebben zie je ze dan toch een beetje denken: “ja, dit kan ik inmiddels wel, heb je niets leukers te doen”. Maar natuurlijk doen ze alles voor hun baasje en worden de oefeningen toch tot een goed einde gebracht. De “nieuwe” honden bruisen echter van enthousiasme. Er zit wel wat verschil in tactiek. De ene rent in een rotvaart naar het apport en weer terug naar zijn baas. De ander maakt nog een stuk of 4 ererondjes voor hij dolgelukkig teruggaat naar zijn baas met nog net geen grijns om zijn snuit: “heb ik dat niet even goed gedaan, en ook nog indruk gemaakt op de dames!!”.

Natuurlijk hebben we ook nog een les buiten het veld getraind. Dat is toch iedere keer  weer een klein hoogtepuntje in de cursus. De honden zijn dan superattent en het waterwerk vonden ze allemaal zo leuk dat we het maar 2x gedaan hebben. Daarna allemaal lekker los rennen en dan zie je dat na 8 lessen ook de honden een hechte groep gaan vormen. Ondanks dat niet alle honden zo dol zijn op soortgenoten is er geen onvertogen woord gevallen en hebben ze allemaal heerlijk gespeeld. Na afloop was er voor lekkere koffie/thee en een koek gezorgd met dank aan Mariëlle en Trijnie.  

En toen natuurlijk 3 juni: HET EXAMEN!! Nou ja, het is meer een soort afsluitproef. Er is dan ook geen officieel diploma te verdienen maar een certificaat. Daarentegen zijn er wel altijd leuke prijzen beschikbaar dankzij Wilna. Dit jaar hebben we gedurende de avond vele helpers gehad. Dit vooral voor het werpen van de apporten. Gezien de talenten van deze helpers hebben we ze een beetje afgewisseld en geprobeerd ze in te zetten op de gebieden waar ze naar onze bescheiden mening het best tot hun recht zouden komen. Dit viel niet altijd mee , maar alles is toch goed verlopen.

Zoals het hoort tijdens een afsluitproef gingen de oefeningen die altijd goed gaan, nu niet helemaal goed. De dingen daarentegen waarvan ze allemaal zoiets hadden, dat doet ie nooit, gingen verassend goed. Ondanks alle zenuwen, halsbanden die niet afgedaan werden, honden die weggegooid zijn om ze vooruit te laten gaan en honden die van schrik ingezet werden voor de keurmeester dit toegestaan had, puppy’s die als verleiding dienden , duiven die op het hek landen,  heeft iedereen een keurig resultaat gehaald. Hieronder kan je zien hoe keurig.

Ik wil iedereen graag bedanken voor het mooie werk dat ze hebben laten zien tijdens de cursus en de prachtige manier waarop ze met hun honden omgaan. Daarbij werd ik tijdens de afsluitproef nog verrast met een prachtige bos bloemen, ook hiervoor hartelijk dank. Ik hoop jullie volgend jaar weer allemaal te mogen verwelkomen want ik raak toch een beetje gehecht aan jullie!! Houd het prikbord in de gaten daarop komt de aankondiging van de nieuwe cursus te hangen. Dit is natuurlijk ook voor iedereen die na het lezen van dit stukje enthousiast is geworden en volgend jaar ook mee wil doen.

Groetjes Audrey.

 

Plaats

Geleider

Hond

A

B

C

D

E

F

G

H

Totaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Sylvia Reijers

Laika

8

9.5

10

9

8

8

10

9.5

72

2

Theo Arts

Laica

8

9

6

10

8.5

10

8

8.5

68

3

Trijnie Bosma

Noor

10

10

10

9.5

10

6

9

0

64.5

4

Gisela vd Weerden

Denver

9.5

5

10

9.5

9

9.5

9.5

0

62

5

Berdien Derks

Vita

10

10

7

7

0

7

10

8

59

6

Toon de Kadt

Diko

7.5

0

8

7

7.5

0

7

0

37

7

Tonny Hol

Lizzy

5

8

0

5

0

9.5

9

0

36.5

8

Mariëlle Schiks

Youp

0

0

0

0

0

0

0

0

Afwezig

9

Jos de Lang

Renske

0

0

0

0

0

0

0

0

Afwezig

 

       

Hoofdpagina
2009